Sağlık sektöründe hizmet vermekte olan kuruluşlarda; devlete bağlı bulunan hastanelerde, özel kliniklerde yada muayenehanelerde, özel hastanelerde ve tıbbi laboratuvarlarda sekreterlik işlerini yapmakta olan kişilere tıbbi sekreter denmektedir. Hastane ortamı içerisinde sekreterlik yapan kişiler, gelen hasta ve hastaların yakınlarını karşılamak, telefon ile randevu vermek ve bu verilen randevuları bilgisayar üzerinden sisteme veya ilgili dosyalara işleyerek takibini yapmak, bir hastanın gerekli verilerini dosyalara işlemek, tıbbi konulardaki raporları hazırlamak ve kaydetmek, hasta ve hasta yakınlarına doktor ile köprü görevini görmek gibi çalışmalardan sorumlu tutulmaktadır.
Tıbbi sekreter iş ilanları konusunda diploma isteme talebi kurumdan kuruma değişkenlik gösterse de, üniversite bölümlerinin tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon bölümlerinden mezun olmuş olan kişilerin iş bulma konusunda daha çok avantajları bulunmaktadır. Bazı tıbbi sekreterlik ilanlarında da lise mezunu veya ön lisans mezunu koşulları istenmektedir. Sizlerde bu eğitim kriterlerine uyuyorsanız, tıbbi terimlere yabancılığınız yoksa kısa bir süre içerisinde adapte olacağını düşünüyorsanız, temel olan Microsoft Office programlarını kolaylıkla kullanabiliyor, sorumluluk sahibi olabiliyorsanız, güler yüzlü, dikkatli, sabırlı ve insan ilişkilerinde kendinizi başarılı bulunuyorsanız, gerektiği zaman stres altında çalışabilecek olduğunuza inanıyorsanız sizlerde tıbbi sekreter iş ilanı veren kurumlara başvuru da bulunabilirsiniz.
Tıbbi Sekreter Ne yapar ? Görevi Nelerdir ?
- Sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık konusunda tıbbi iş ve işlemlerin gerektirmiş olduğu haberleşme ve yazışmaları yürütür.
- Hasta dosyalarını veya gerekli görülmüş olan diğer rapor ve belgeleri, arşivleme ve hizmete sunma çalışmalarını yürütür.
- Hasta kabul işlemlerini ve sağlık kurumlarının randevu verme işlemlerini sağlar.
- Bir hastaya dair tıbbi ve idari kayıtlarını tutar, elektronik ya da sesli ortamlara kayıt edilmiş olan tıbbi verileri tıbbi belgelere dönüştürür.
- Hasta dosyalarının arşivini düzenleme ve işleyişinde görev alır.
- Hasta dosyalarındaki eksik olan bilgilerin giderilmesini sağlar.
- Belirlenmiş olan sınıflandırma ve kodlama sistemlerine göre klinik kodlama çalışmalarını yürütür.
- Tıbbi istatistiklerle alakalı olan ilgili verileri düzenleyerek sonuçlarını üst yönetime raporlar.
- Hasta kişinin taburcu ve transfer işlemlerini yapar, kurumlar arasında iletişimi sağlar.